Venepaikka, Helsinki

Laituripaikka on suurimpia kuluja veneenomistajalle. Venepaikkoja tarjoavat yleensä kunnat, pursiseurat ja venekerhot. Haluamaansa venepaikkaa voi nettikirjoitusten perusteella joutua odottamaan pitkäänkin.

Venepaikat Helsingissä

Suomesta ei mahdottomia metropoleja löydy. Suuremmissakin kaupungeissa vaikuttasi olevan helppoa saada hyvä venepaikka; Helsinki tarjoaa niitä useista eri kaupunginosista.

Minulla oli ehkä tuuria, ja sain heti hakiessani haluamani venepaikan Ruoholahden altaasta Kaapelitehtaan vierestä. Helsingin venepaikat jakaa Liikuntavirasto. Vierailin Liikuntavirastossa samana päivänä kun paikkoja alettiin jakaa kaudelle 2009. Seuraavana vuotena paikkaa ei tarvitse enää erikseen hakea, vaan posti tuo kotiin laskun, jonka maksamalla saa jatkaa saman venepaikan käyttäjänä.

3 metriä leveä peräpoijullinen laituripaikka Tammasaaren altaassa (entiseltä nimeltään Ruoholahden allas), hinta koko kaudesta:

3,5 metriä leveä kävelyaisallinen laituripaikka Saukonpaadessa:

Hinnaston voi katsoa myös Liikuntaviraston sivuilta.

Kaudella 2014 siirsin venepaikkani Ruoholahden altaasta Saukonpaateen, jossa on mukavammat laiturit vesi- ja sähköpisteineen, lukitut portit sekä pidempään lämmittävä ilta-aurinko. Kaudella 2015 palasin erinäisten käänteiden kautta takaisin

Kuten näkyy, Helsinki tarjoaa sopuhintasia venepaikkoja. Kaupungin venepaikat maksetaan kerrallaan koko kesäksi. Kesäkausi on 10.6.-14.9., mutta veneen saa tuoda paikalleen jo aiemminkin. Lisäksi Liikuntavirasto peri ensimmäisellä kerralla venepaikan varaamisesta 8 € käsittelymaksun.

Tositteeksi maksetusta laituripaikasta Liikuntavirasto antaa veneeseen kiinnitettävän tarran, joka tietenkin uusitaan aina uudelle kaudelle. Kunnan tarjoama venepaikka on yleisesti ottaen edullisempi ja palveluiltaan vaatimattomampi kuin pursiseurojen paikat. Pursiseuraan liittymisessä on myös muita kuluja, kuten veneen pakolliset katsastukset.

Edullisimmat venepaikat voivat olla turvattomia

Halpa venepaikka eli tässä tapauksessa kunnan tarjoama laituripaikka on kulujen puolesta houkutteleva pursiseurojen venepaikkoihin verrattuna. Laituripaikkojen suojaamattomuus saattaa kuitenkin askarruttaa.

Helsingin venepaikat eivät ole erityisen turvallisia; vartiointi puuttuu ja esimerkiksi Ruoholahdessa pääsyä veneille ei ole estetty mitenkään. Lauttasaaressa (Pajalahden satamassa) veneitä suojaavat aita ja lukitut portit. Toisaalta Ruoholahdessa purjeveneiden laituripaikkojen vieressä sijaitsevissa toimistorakennuksissa lienee hyvä vartiointi, mikä suojaa samalla myös satama-altaan ympäristöä.

Tammasaaren allas on ollut yleisesti ottaen turvallinen paikka säilyttää venettä. Vuonna 2013 veneen lukko oli rikottu ja sisällä ilmeisesti käyty, mutta mitään arvokasta ei löytynyt ja vahingot jäivät rikottuun lukkoon. Sama oli tapahtunut monissa viereisissäkin veneissä. Joitakin saattaisi myös häiritä se, että kesäisin nuoret viettävät päivittäin aikaa laiturin merenpuoleisessa reunassa. Itselleni tämä on aivan mainio venepaikka, Helsinki on kuitenkin turvallinen kaupunki. Ruoholahdesta pääsee nopeasti myös vesille niin Helsingin edustalla kuin Espoon Suvisaaristoonkin.

Pursiseurojen venepaikoista minulla ei ole omaa kokemusta, mutta niissä on lisäpalveluja kaupungin laituripaikkoihin verrattuna. Pursiseurojen tarjoamia palveluita ovat mm.

Kaupunki tarjoaa myös edullisia talvisäilytyspaikkoja veneille.


Nämä sivut ovat hinta-statistiikkaa vuosilta 2009-2016, jolloin omistin veneen.

⟵ Veneily ja veneilytarvikkeiden hinnat